Szepszis 

A Radiometer folytatja a szepszis elleni küzdelmet

 • Kérje tájékoztatónkat
  Szeretne többet tudni a szepszis észleléséről?

  Elérhetőségeit

  Munkahelyi részletek

  Az űrlap elküldésével elismerem, hogy elolvastam és elfogadtam az Adatvédelmi Nyilatkozatot

  All fields must be filled!

 • A Tények a szepszisről poszter letöltése
  Iratkozzon fel a „Sepsis Fact” poszter letöltéséhez
  Elérhetőségeit

  Az űrlap elküldésével elismerem, hogy elolvastam és elfogadtam az Adatvédelmi Nyilatkozatot

  All fields must be filled!

A szepszis egy globális egészségügyi vészhelyzet

A szepszis egy olyan életveszélyes szervi elégtelenség, amelyet a gazdaszervezet a fertőzésre adott, kontrollálatlan válaszreakciója vált ki [1]. Szepszis következik be, ha a szervezet a fertőzésre adott válaszával a saját szöveteit és szerveit károsítja.

Tudta?

 • Évente 47-50 millió ember betegszik meg szepszisben, és a becslések szerint a szepszis szövődményei miatt 11 millió ember hal meg [2].
 • Szomorú tény, hogy a szepszis az 1. számú halálok a kórházakban [3], és világviszonylatban 5-ből 1 haláleset a szepszishez köthető, az esetek 40%-a pedig 5 év alatti gyermek [2].
 • Még abban az esetben is, ha a páciens felgyógyul, a szepszis túlélők akár 50%-a szenved a betegség hosszú távú fizikai és/vagy pszichés hatásaitól [4].


Video: Miért tekinthető globális egészségügyi vészhelyzetnek a szepszis?

A szepszis jelei és tünetei [5]:

 • Érthetetlen beszéd vagy zavartság
 • Nagyon erős borzongás vagy izomfájdalom/láz
 • A vizeletürítés 24 órás elmaradása
 • Súlyos légzési nehézség
 • A beteg úgy érzi, hogy meg fog halni
 • Foltos vagy elszíneződött bőr

Kihívások a szepszis diagnosztizálásában és kezelésében

A szepszist, különösen a kezdeti stádiumaiban nehéz beazonosítani. Jelentős diagnosztikai kihívást jelent a sürgősségi osztályok és az intenzív osztályok számára. A tünetek gyakran nem egyértelműek és nem specifikusak [6].


A szepszist gyakran nem veszik észre, vagy túl későn ismerik fel. Minél később ismerik fel a szepszist, annál nagyobb a valószínűsége, hogy halálos lesz a kimenetele [7].

A szepszis halálozási aránya továbbra is magasabb, mint a prosztatarák, a mellrák és a HIV/AIDS halálozási arányai együttese. Mindezt annak ellenére, hogy szigorú irányelvek vonatkoznak a korai és hatékony terápiák alkalmazására, amelyek növelik a túlélés esélyét [6,8].

Ez is érdekes lehet:


CRP

A CRP a fertőzések, gyulladások jól fejlett biomarkere, amelyet széles körben alkalmaznak klinikákon és sürgősségi osztályokon.


PCT

Az ellátási helyen végzett gyors és pontos PCT-vizsgálat létfontosságú a szepszis diagnosztizálásához.


Laktát

A laktátszintek jellemzően megemelkednek szepszisben és szeptikus sokkban szenvedő pácienseknél.

Hivatkozások

1. Singer M és tsai. Szepszist és Szeptikus Shockot Meghatározó Harmadik Nemzetközi Egyezmény (Sepsis-3). JAMA 2016
2. 
Rudd és tsai. Globális, regionális és nemzeti szepszises incidencia és mortalitás, 1990 -2017: elemzés a betegségek okozta anyagi terhekről szóló tanulmányhoz (Global Burden of Disease Study). The Lancet 395. évfolyam, 10219. kiadás, 2020. január 18 -24.; 200-211.
3. 
Rhee C, Jones TM, Hamad Y, Pande A, Varon J, O’Brien C, Anderson DJ és tsai. A szepszis prevalenciája, kiváltó okai és a szepszissel összefüggő elhalálozások megelőzhetősége az Egyesült Államok akut ellátást nyújtó kórházaiban. JAMA Network Open 2019; 2,2.
4. Mostel Z, Perl A, Marck M, Mehdi SF, Lowell B, Bathija S és tsai. Poszt-szepszis szindróma – a szepszis túlélését gátló, változó entitás. Molekuláris medicina 2020) 26,6.
5. 
Mi az a szepszis? - A szepszis világnapja - szeptember 13. Letöltve 2022. novemberében
6. 
Singer M, Deutschman CS, Seymour CW, Shankar-Hari M, Annane D, Bauer M és tsai. Szepszist és Szeptikus Shockot Meghatározó Harmadik Nemzetközi Egyezmény (Sepsis-3). JAMA 2016; 315,8.
7. 
Seymour CW, Gesten F, Prescott HC, Friedrich ME, Iwashyna TJ, Phillips GS és tsai. A kezelésig eltelt idő és mortalitás a szepszis kötelező sürgősségi ellátása során. n engl j med 2017; 376, 23.
8. 
Vincent JL. A szepszis tudatosítására tett erőfeszítések: A szepszis világnapja. Crit Care 2012


MAPSSS-000372 R3

Ez az oldal sütiket használ

Sütik használata