Szepszis szűrési protokoll bevezetése a PCT standard paraméterrel

Szepszis szűrési protokoll bevezetése a PCT standard paraméterrel

A Doctor Peset spanyol egyetemi kórházban, a spanyolországi Valencia tartomány területileg illetékes kórházában, a szepszis szűrési protokoll bevezetése a PCT standard paraméterrel csökkentette a halandóságot és az intenzív osztályra való felvételek számát.

Egyedül a belgyógyászati osztály 30%-kal kevesebbet költött antibiotikumokra.

„A Radiometer AQT90 FLEX analizátor egyszerű használata erőforrásokat szabadított fel az osztályon az egyéb feladatok elvégzéséhez. Az analizátor a többi prokalcitonin mérőrendszerhez képest kevesebb helyet igényel, kevesebb fogyóeszközre van szükség az üzemeltetéséhez, és nagyon kevés karbantartást igényel.

Ezenkívül az eszközbe minőség-ellenőrzési eljárásokat integráltak, amik azonnal kimutatják a hibákat minden egyes mérés során, továbbá olyan rendszerellenőrző funkcióval látták el, ami rendszeresen monitorozza a rendszer állapotát. Ezek biztosítják az analizátor pontos és precíz működését” - vélekedik Dr. Nuria Estañ Capell, a Klinikai Analitikai Laboratórium Igazgatója.

A kórház

  • Hospital Universitario Doctor Peset

  • Klinikai Analitikai Laboratórium

A valenciai Doctor Peset egyetemi kórház klinikai laboratóriuma Spanyolország egyik legmodernebb laboratóriuma.

Dr. Nuria Estañ Capellnek, a Klinikai Analitikai Laboratórium Igazgatójának köszönhetően a preanalitikai, az analitikai és a posztanalitikai folyamatok egy automatizált láncművelet részévé váltak, ami jelentősen lerövidítette a reakcióidőket.

Az automatizálás a készlet-ellenőrzési és leltározási feladatok számát is csökkentette, ami erőforrásokat szabadított fel más feladatok elvégzéséhez.

A Radiometer AQT90 FLEX analizátor használatának könnyedsége, egyéb feladatok ellátására fordítható erőforrásokat szabadít fel osztályunkon. Más Procalcitonin mérő rendszerekhez viszonyítva, kisebb helyigényű, kevesebb a fogyóanyag és karbantartás szükséglete.”

- Nuria Estañ Capel, a Klinikai Analitikai Laboratórium Igazgatója

Nuria Estañ Capell, Head of the Clinical Analysis Department

Nuria Estañ Capel, a Klinikai Analitikai Laboratórium Igazgatója


Az AQT90 FLEX PCT vizsgálat

Az AQT90 FLEX analizátor fontos szerepet játszott a laboratórium átszervezésében. Az AQT90 FLEX analizátornak köszönhetően a vérminták nem igényelnek külön előkészítést a minták levétele után.

A korábban szükséges folyamatok egyes esetekben preanalitikai hibákat eredményezhettek, amelyek súlyos következményekkel jártak a páciens számára, és/vagy veszélyeztethették a kezelő életét a vérminták kezelésével járó biológiai kockázatok miatt.

Az analizátor 21 percen belül megméri a prokalcitonin szintet, ami hatékony eszközzé teszi a szepszis és a szeptikus sokk korai kimutatásában.

„Részt vettünk egy európai, az AQT90 FLEX analizátort a B·R·A·H·M·S® KRYPTOR®-ral összehasonlító vizsgálatban, ami az arany standard, és a korábbi rendszerünk is volt” - részletezte Dr. Estañ.

Annak ellenére, hogy a két módszer a megbízhatóság, a várakozási idő és a költségek szempontjából összehasonlítható egymással, mégis a Radiometer megoldását választotta Dr. Estañ osztálya.

„Egyszerűbb, sokkal kevesebb helyet igényel, nagyon kevés fogyóeszköz használattal jár, és minimális karbantartást igényel. Ezenkívül az eszközbe minőség-ellenőrzési eljárásokat integráltak, amik azonnal kimutatják a hibákat minden egyes mérés során, továbbá olyan rendszerellenőrző funkcióval látták el, ami rendszeresen monitorozza a rendszer állapotát. Ezek biztosítják az analizátor pontos és precíz működését.”

Az osztály vezetője úgy véli, hogy a laboratórium minden egyes dolgozója könnyedén használhatja az AQT90 FLEX analizátort a kórházi intranetre feltöltött útmutató elolvasását követően.

A Radiometer választásánál döntő volt az a tényező is, hogy helyi műszaki támogatást biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy a meghibásodás gyorsan kezelhető, aminek köszönhetően elkerülhetők a hosszú állásidők, amikor az analizátor nem áll rendelkezésre. Ez a tényező rendkívül fontos az olyan kórházakban, mint a Doctor Peset kórház, ahol bevezették a „Code Sepsis”-t, a szepszis szűrési protokollt.

A szepszis szűrési protokoll

A protokollt egyöntetűen fogadta el több osztály is 2012-ben, melynek célja a szepszis időben való kezelése, és egyéb paraméterek mellett a PCT-vizsgálatot alkalmazza standard szűrővizsgálatként.

A Hospital Universitario Doctor Peset volt a második kórház Spanyolországban, amely bevezette ezt a rendszert, amit a Palma de Mallorca székhelyű, úttörő Hospital Son Llàtzer monitoroz.

„A sürgősségi osztályon kezdtük alkalmazni, majd az egész kórházban bevezettük. Esetünkben rendelkezésre áll egy ápolási eszköz is a program koordinálására” - magyarázta Dr. Estañ.

Ha pozitív a szepszisre kapott eredmény, a számítógépes rendszerünkben egy riasztás aktiválódik, így sürgősséggel adhatjuk be a páciensnek a szükséges antibiotikumot

- Nuria Estañ Capel, a Klinikai Analitikai Laboratórium Igazgatója

Eredmények a "Code Sepsis” bevezetésével

Ez a gyakorlat jelentős eredmények eléréséhez segítette a Hospital Doctor Peset egyetemi kórházat. A Code Sepsis beveztését követő egy évvel a szepszis miatti halandóság és az intenzív osztályra való felvételek száma csökkent, csakúgy mint a szükségtelen antibiotikumok adása, megelőzve ezzel a multi-rezisztens baktériumtörzsek kialakulását és a kórházi fertőzéseket is.

„A Doctor Peset egyetemi kórházban naponta három pácienst veszünk fel szepszis miatt, ez évente hozzávetőlegesen 1 000 pácienst jelent. A halandóság 2012-ben 24% volt, ami a 33%-os nemzeti átlag alatt van. A Code Sepsis bevezetését követően 2016-ban a halandósági arányt 17%-ra tudtuk csökkenteni.

Ez az új megközelítés, nem meglepő módon, a kórház költségeire is hatással volt. „Egyedül a belgyógyászati osztály 30%-kal kevesebbet költött antibiotikumokra” – tette hozzá Dr. Estañ.

Megjegyzés a védjegyekről

B·R·A·H·M·S PCT® és B·R·A·H·M·S® termékelnevezések a B·R·A·H·M·S GmbH; a KRYPTOR® pedig a Cisbio Bioassays regisztrált márkanevei; Minden egyéb termékelnevezés használati joga kizárólag az ennek megfelelő tulajdonost illeti meg.

Ez az oldal sütiket használ

Sütik használata