Szepszis megállítása a PCT ellátási helyen való vizsgálatával

A Klinikum Ernst von Bergmann az ellátási helyen történő PCT vizsgálatot a szepszis diagnosztizálásának gyorsítására alkalmazza

A Klinikum Ernst von Bergmann a Radiometer AQT90 FLEX analizátorára bízza a szepszis diagnosztizálását segítő biomarker, a prokalcitonin (PCT) gyors és kényelmes vizsgálatát.

Németország Berlin/Brandenburg régiójának egyik legnagyobb kórháza, a Klinikum Ernst von Bergmann kórház, egy több mint 1 000 ágyas egyetemi oktató kórház. Számos szolgáltatást nyújt az elsődleges prevenciótól egészen a kórházi és ambuláns ellátásig.

A terület kisebb kórházai is ide utalják tovább betegeiket. A sürgősségi osztály igen forgalmas, több mint 45 000 pácienst lát el évente. Az osztály AQT90 FLEX analizátorral van felszerelve, ami prokalcitonin (PCT) biomarker vizsgálatot is végez. 

Dr. Michael Oppert, az Intenzív- és Sürgősségi Osztályok Igazgatója szerint a szepszis egyre inkább a sürgősségi ellátás fókuszpontjává válik. Hozzátette: „Németországban a sürgősségi ellátást igénylő páciensek száma folyamatosan nő, a páciensek megbetegedései sokkal súlyosabbak napjainkban, mint néhány évvel ezelőtt. Mind a sebészi, mind az orvosi kezelések invazívabbak, és ez a pácienseket sokkal fogékonyabbá teszi a szövődményekre, illetve a súlyos fertőzésekre.” 

A kórház

  • Klinikum Ernst von Bergmann gemeinnützige GmbH

  • Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály

  • 1 000 ágyas egyetemi, oktató klinika

  • A Berlin/Brandenburg régió területileg illetékes kórháza

  • Sürgősségi osztály 15 ágyas betegfelvételi egységgel AQT90 FLEX analizátorral és ABL vérgáz analizátorokkal felszerelve

  • Évente 45 000 páciens fordul meg a sürgősségi osztályon

  • 24 ágyas intenzív osztály átmeneti ellátással, ABL vérgáz analizátorral felszerelve

A szepszis diagnosztizálása

A szepszis egy a fertőzésekkel összefüggő súlyos és gyakori állapot, amit sok esetben nehéz azonosítani. A szepszisben szenvedő pácienseknél magas láz, hipotermia, delírium és megváltozott tudatállapot jelentkezhet tünetként.

Egyéb tünete lehet a szervek működési zavara, a csökkent vizeletkiválasztás, a légszomj és az alacsony vérnyomás. Amennyiben a páciens laktát-szintje is megemelkedett, amit enyhe acidózis kísér, nagy a szepszis valószínűsége. A páciensnek ez esetben megfelelő monitorozásra és kezelésre van szüksége. A tünetek sokfélesége igazi kihívássá teszi a szepszis diagnosztizálását.

Dr. Oppert így vélekedik: „Amennyiben a páciens egyértelműen szeptikus, minden további vizsgálat elvégzése nélkül megkezdhetjük a kezelést.

Azonban a páciensek egy része az ún. szürke területre esik, ahol fennáll a szepszis klinikai gyanúja, azonban a diagnózis nem egyértelmű. Ezekben az esetekben megkezdjük az antibiotikumok adását, és ezzel párhuzamosan további vizsgálatokat végzünk: ellátási helyen végzett tesztelést (POCT) a fertőzéses markerekre vonatkozóan, úgymint a PCT és a C-reaktív protein (CRP), illetve a laktát és a hemokultúra. A fertőzés és a gyulladás (amit pl. autoimmun betegség, fertőzés vagy súlyos trauma vált ki) a CRP megemelkedését okozza. Ezzel szemben a PCT szintje alacsony marad a gyulladásos állapotokban szenvedő pácienseknél, azonban megemelkedik, ha bakteriális fertőzés van jelen a szervezetben.”

Hozzáteszi: „Ezeknél a pácienseknél a PCT-szint az AQT90 FLEX analizátor segítségével való mérése nagyon nagy segítség a szepszisben szenvedő páciensek a nem fertőzéses eredetű szisztémás gyulladásban szenvedő páciensektől való megkülönböztetésében.”

Alapvető dolog, hogy nem vesztegetjük az időt.

- Dr. Oppert, az Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály Igazgatója

Dr. Michael Oppert, Head of the Intensive Care and Emergency Medicine departments

Dr. Oppert, az Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály Igazgatója

Minden perc számít

A szepszisben szenvedő páciens számára létfontosságú, hogy a betegség lehető legoptimálisabb kimenetele érdekében gyorsan állítsuk fel a diagnózist.

Míg a központi laboratóriumok a minta kézhez vételétől az eredmények előállításáig elfogadható átfutási idővel dolgoznak, a páciens vénájából vett vérvételtől az eredmények a kezelőorvossal való közléséig átlagosan eltelt idő ennél jóval hosszabb. Több időre van szükség az egyéb feladatok elvégzéséhez, a minták szállításához, azok vizsgálatra való előkészítéséhez, illetve az eredmények az elektronikus betegnyilvántartásba való feltöltéséhez.

A gyors átfutási idő létfontosságú, és a központi laboratóriumokban végzett vizsgálatokkal összehasonlítva, az ellátási helyen végzett tesztelés (POCT) perceken belül képes rendelkezésre bocsátani az eredményeket, nem szükséges órákat várni az eredményre.

Dr. Oppert még hozzáteszi: „Tudjuk, hogy a szeptikus páciensek számára az idő az életet jelenti. Minden egyes óra késedelem a megfelelő kezelés megkezdésekor — infúziók, antibiotikumok, mikrobiológiai vizsgálatok stb. — nyolc százalékkal megnöveli a halandóság kockázatát.”

Ha sürgős teszt eredményre van szükségünk, különösen idő hiányában, az AQT90 FLEX analizátor felbecsülhetetlen segítséget nyújt a betegellátás során.

- Dr. Oppert, az Intenzív Terápiás és Sürgősségi Osztály Igazgatója

Nincs szükség a minta előkészítésére

Gyors iramot diktáló környezetben, az ellátási helyen végzett tesztelésnek (POCT) nem csupán gyorsan, de egyszerűen elvégezhetőnek is kell lennie, minimális gyakorlati idővel.

Itt lép színre az AQT90 FLEX analizátor. Az ápoló személyzet készségesen elfogadja, mivel használata egyszerű, és nincs szükség a minták előkészítésére.

Dr. Oppert még hozzáteszi: „Az AQT90 FLEX analizátorral a PCT-szint gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető. Nem kell centrifugálni a mintavételi csöveket, és nem kell a plazmát másik tartályba pipettázni. Ez nagyon fontos a forgalmas sürgősségi osztályokon. Egyszerűen csak le kell venni a vérmintát, behelyezni a csövet az analizátorba, és megnyomni a gombot! Pontos és megbízható eredményt kaphatunk — az orvos számára kinyomtatott formában — akár kevesebb, mint 21 percen belül.” 

Ez az oldal sütiket használ

Sütik használata